Μετά από 40 χρόνια εφαρμοσμένης κλινικής πράξης και εκατομμύρια παιδια σε όλη την υφήλιο, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στα σύγχρονα ζευγάρια.

Συγκεντρώσαμε τις 7 πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση και απευθυνθήκαμε για απαντήσεις στον Dr. Μηνά Μαστρομηνά, MD, PhD Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και σε προβλήματα Γονιμότητας και διευθυντή της Ιατρικής Μονάδας ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

1. Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να σκεφτεί την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ένα ζευγάρι καλό θα ήταν να συμβουλευθεί έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας γυναικολόγο μετά από 1,5 χρόνο προσπαθειών χωρις αποτέλεσμα. Κατόπιν θα δωδεί μια σειρά εξετάσεων που στόχο έχουν να διερευνήσουν τα αίτια της αδυναμίας σύλληψης. Υπάρχουν 4 βασικά μέτωπα, όλα εξισου σημαντικά:

Χρειαζόμαστε δραστήριες ωοθήκες με καλό απόθεμα σε ωάρια, κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε με την μέτρηση μιας ορμόνης, της ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone).

Δεύτερον, εξετάζουμε την ανατομία της μήτρας (για τυχών ύπαρξη ινομυωμάτων, πολυπόδων κ.ο.κ. που λειτουργούν αρνητικά στη σύλληψη.

Τρίτον, εξετάζουμε την φυσιολογία των σαλπίγγων που αν είναι αποφραγμένες δεν επιτρέπουν την συνένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Το μέτωπο σάλπιγγες- μήτρα ελέγχεται με μια ακτινογραφία που ονομάζεται σαλπιγγογραφια.

Τέλος, ελέγχουμε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικα του σπέρματος με μία σειρά εξετάσεων (σπερμοδιάγραμμα, καλλιέργεια, τέστ οξείδωσης σπέρματος).

Με αυτόν τον ολοκληρωμένο έλεγχο, πιστοποιείται η ύπαρξη της όποιας παθολογίας η οποία σε μεγάλο βαθμό μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί με μία από τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης!

 

2. Τι ποσοστά επιτυχίας έχει;

Σε ενα ζευγάρι με διεγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας και με ηλικία κάτω των 35 ετών, τα ποσοστά είναι εκπληκτικά και όχι μόνο αγγίζουν, αλλά ξεπερνούν το 70% θετικού τέστ κυήσεως μετά από εμβρυομεταφορά 2 καλώς ποιοτικών εμβρύων. Μετά τα 35 έτη, τα ποσοστά φθίνουν σιγά σιγά και μετά τα 40, αναλόγως με το πρόβλημα κυμάινονται στο 20-30%.

 

3. Είναι επώδυνη διαδικασία;

Στις μέρες μας η διαδικασία έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ και διαρκεί γύρω στις 12 μέρες σε σχέση με τον ενάμιση μήνα που κρατούσε παλαιότερα. Επίσης, εχουν βελτιστοποιηθεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα και έχουν μειωθεί πολύ οι δοσολογίες, γεγονός που έχει ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Η διαδικασία της ωοληψίας σε ένα έμπειρο και πιστοποιημένο κέντρο είναι ταχεία, διαρκεί μόλις 15 λεπτά και γίνεται με ήπια μέθη. Η γυναίκα την ίδια μέρα επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητες της. Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς γίνεται 3-5 μέρες μετά την ωοληψία, είναι τελείως ανώδυνη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά και δεν διαφέρει σε αίσθηση με ένα κοινό τεστ ΠΑΠ. Το τέστ κυήσεως είναι η μέτρηση της β-Χοριακής με απλή εξέταση αίματος περίπου 10-12 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Παρότι η διαδικασία έχει γίνει πολύ φιλική στις μέρες μας, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ψυχολογικό κόστος για το ζευγάρι. Στην προσπάθεια μας να είμαστε δίπλα σε όλους τους ασθενείς μας στην Εμβρυογένεσις διαθέτουμε μια ειδική σύμβουλο Συναισθηματικής Υποστήριξης την οποία και ενθαρρύνουμε όλα μας τα ζευγάρια να επισκέπτονται, σε όποια φάση της διαδικασίας το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν.

 

4. Επηρεάζεται το σώμα της γυναίκας με την λήψη ορμονών; Τα φάρμακα είναι επικίνδυνα;

Με τις νέες μεθοδους διέγερσης των ωοθηκών, τα σκευάσματα δεν επηρρεάζουν καθόλου την φυσιολογία της γυναίκας. Φυσικά, δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο για όλες τις γυναίκες αλλά αντίθετα, πρέπει να σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο για την κάθε ασθενή που να ανταποκρίνεται στις δικές της ανάγκες. Για παράδειγμα, σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να προσέχουμε πολύ την δοσολογία προς αποφυγή υπερδιέγερσης. Τα φάρμακα μετά από 40 χρόνια ερευνών και εκατομμυρίων γεννήσεων έχουν ελεγχθεί διεξοδικά και δεν έχει γίνει καμία συσχέτιση με καρκίνο μήτρας, στήθους ή ωοθηκών από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Ωστόσο, σε γυναίκες που είτε λόγω ιστορικού, είτε λόγω επιλογής δεν επιθυμούν να πάρουν την φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πάντα η λύση του φυσικού κύκλου, κατά την οποία η γυναίκα δεν παίρνει καθόλου φάρμακα και απλά συλλέγουμε το ένα ωάριο που παράγεται φυσιολογικά στον κάθε μήνα. Είναι μια εξαιρετικά απλή διαδικασία η οποία επιλέγεται πολύ συχνά από τις ασθενείς.

 

5. Η υγεία του εμβρύου εξετάζεται και πώς;

Σήμερα μπορούμε πολύ ευκολά να πιστοποιήσουμε την υγεία του εμβρύου με την διαδικασία του προεμφυτευτικού ελέγχου. Με αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να ελέγξουμε το σύνολο του γενετικού υλικού και να αποφύγουμε τη μεταφορά ενός εμβρύου που θα οδηγούνταν σε αποβολή ή που θα έφερε κάποια γενετική, κληρονομίσιμη νόσο. Η μέθοδος αυτή στις μέρες μας έχει εκπληκτική αξιοπιστία, περίπου στο 95% και μειώνει σημαντικά τον χρόνο επίτευξης μιας υγειούς εγκυμοσύνης μέσω της επιλογής φυσιολογικών, απόλυτα υγειών εμβρύων. Για την ασθενή, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, απλά επιλέγει την διεξαγωγή ενός επιπλέον εμπεριστατωμένου ελέγχου, σε σχέση με την απλή μορφολογική αξιολόγηση των εμβρύων.

 

6. Ποιο είναι το κόστος της εξωσωματικής;

Το κόστος έχει επισης γίνει πολύ προσβάσιμο στις μέρες μας, όχι μόνον λόγω της απλοποίησης των διαδικασιών, αλλά επίσης επειδή όλοι είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι στις οικονομικές συγγυρίες που πλήτουν την χώρα μας ενώ παραλληλα υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Καθώς υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα εξωσωματικής, υπάρχουν και διαφορετικές τιμές που προσαρμόζονται στην προσπάθεια της ασθενους. Το κάθε κέντρο εξωσωματικής έχει διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης των υπηρεσιών του, και άρα η πιο καλή συμβουλή είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με το κέντρο που σας ενδιαφέρει και να ρωτήσετε ενδελεχώς τις τιμές.

 

7. Πώς πρέπει να ξεκινήσουμε;

Είναι γεγονός πως το ταξίδι στον κόσμο της γονιμότητας είναι συχνά πολύ αγχωτικό, με αντικρουόμενες απόψεις και αμφιλεγόμενες πληροφορίες. Η υπερπληροφόρηση μέσω ιντερνετ συχνά δυσκολεύει την κατάσταση αντί να δρα δημιουργικά και οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται είναι ήδη πολύ αγχωμένοι χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς έχουν να αντιμετωπίσουν. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρουμε εντελώς δωρεάν meeting γνωριμίας με έμπειρους εξειδικευμένους κλινικούς εμβρυολόγους που μέσα από μια συζήτηση σε χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα μπορούν να απαντήσουν σε όλα σας τα ερωτήματα και να σας δώσουν τις πρώτες κατευθύνσεις.