Γυναικολογία και Υπογονιμότητα

Το YOU συνάντησε τον Dr. Μηνά Μαστρομηνά, Μαιευτήρα- Γυναικολόγο, Ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ο οποίος μας μίλησε για την εξωσωματική γονιμοποίηση λύνοντας όλες τις απορίες μας.

Πολλά ζευγάρια, όταν πρόκειται να υποβληθούν σε ένα πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, συχνά προβληματίζονται αν είναι καλύτερα να επιλέξουν φυσικό κύκλο ή διέγερση ωοθηκών. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο τεχνικών, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κάθε τεχνική;

Στον φυσικό κύκλο, παρακολουθούμε υπερηχογραφικά την φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ενός ωοθυλακίου, που παράγεται από την γυναίκα κάθε μήνα και η λήψη του ωαρίου του εμπεριέχεται σε αυτό, προκειμένου να γίνει γονιμοποίηση και παραγωγή ενός εμβρύου.

gonimotitatrofes

Στα περισσότερα ζευγάρια που ξεκινούν το συναρπαστικό ταξίδι της τεκνοποίησης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ή και ταμπού αναφορικά με το τι προάγει την γονιμότητα τους.

To άγχος που (δικαιολογημένα) διακατέχει τα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας, τα οδηγεί συχνά πρόωρα στις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ειδικότερα στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Έχει όμως η φύση πει τον τελευταίο της λόγο;

 

Διαβάστε το άρθρο του Dr Μηνά Μαστρομηνά στο HELLO σχετικά με τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση που οδηγούν γρηγορότερα στην επίτευξη του πολυπόθητου ονείρου.

Πώς το βίωσε και ποια είναι τα συναισθήματά της τώρα; 

 DSCF6044

smiling young women PG8DKXL

Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των σύγχρονων γυναικών επιλέγει την μετάθεση της απόκτησης παιδιών καθώς προτεραιότητες όπως η επιλογή και η προσπάθεια για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία ή η απόκτηση επιπρόσθετων τίτλων σπουδών και δεξιοτήτων είναι πλέον ένα αναπόσπαστο συστατικό της ζωής μας, μέσα σε ένα περιβάλλον που η διαρκής εξέλιξη και επιμόρφωση είναι μείζονος σημασίας. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πλέον πολύ καλύτερη και εγκυρότερη ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα αναπαραγωγής και στις μεθόδους αντισύλληψης, έχουν ευτυχώς οδηγήσει στη δραστική μείωση των αμβλώσεων την τελευταία δεκαετία. Παρότι όμως οι σύγχρονες γυναίκες γνωρίζουν πως να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση για το πως η γονιμότητα μας μεταβάλλεται στην διάρκεια της ζωής μας, πώς μπορούμε να την ελέγξουμε και κυρίως να την προστατέψουμε και να την διαφυλάξουμε ώστε όταν η συνθήκες είναι κατάλληλες να μπορούμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία οικογένειας.

Στο παρακάτω άρθρο παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τους μηχανισμούς που επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων καθώς και τα «όπλα» που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μέσω της επιστήμης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.